DRUŠTVO VZGOJITELJEV DIJAŠKIH DOMOV SLOVENIJE

vas prijazno vabi na strokovno izobraževanje z naslovom

»PREPOZNAVANJE AVTIZMA IN STRATEGIJE«,

ki bo potekalo v petek, 27. 10. 2023, od 8.30 naprej v Dijaškem domu Tabor v Ljubljani (Kotnikova ulica 4).

Po svetu je avtizem v porastu, pedagogi pa mnogokrat ne vemo, kakšen odziv je najbolj primeren.

Zato smo se pri Društvu vzgojiteljev dijaških domov Slovenije odločili, da na to temo izvedemo izobraževanje. Izobraževanje bo potekalo v 3 delih:

  • 1,5 – urno predstavitvijo tematike v zvezi z avtizmom in različnih materialov;
  • 1,5 – urno delavnico z vprašanji za pedagoške delavce in starše;
  • ogled filma Šepet metulja (v Cineplexx Ljubljana Rudnik)

Medse smo povabili predavateljico Klaro Štravs.

Klara Štravs je po izobrazbi profesorica matematike, zadnjih 12 let pa v Londonu dela z otroki s posebnimi potrebami, predvsem z avtisti. V Londonu je opravila magistrski študij s tega področja in magistrski študij koordinacije dela z otroki s posebnimi potrebami. V Sloveniji je v okviru dneva avtizma predavala na univerzah v Mariboru in Kopru, večkrat tudi v Velenju in Celju. V Angliji število otrok z avtizmom izredno hitro narašča, diagnosticirajo enega do dva otroka na klasični razred, učitelji in pomočniki sodelujejo pri usposabljanju tujih posebej usposobljenih delavcev, odpirajo se šole, ki so striktno namenjene otrokom z avtizmom.

Na predavanju in delavnici nam bo Klara pokazala, kako prepoznati znake avtizma, kako z njimi delati in na kaj moramo biti pripravljeni pedagogi in starši, da lahko nudimo najboljšo podporo.

Celovečerni film Šepet metulja je nastal v režiji Alena Pavšarja (Vloga za Emo) in v sodelovanju Šolskega centra Celje ter produkcije Almedia.

Film pripoveduje o Janu, 17-letnem navdušencu mehatronike, ki je avtist. Pridruži se razredu, ki za podelitev štipendije v mednarodnem podjetju tekmuje v razvoju programske opreme sodobnega prezračevalnega sistema s pogonom na umetno inteligenco. V razredu je tudi privlačna glasbenica, edino dekle Tara, ki si prav tako želi zmage. Razred vodi neizprosni učitelj Frenk, ki ne odobrava posebnih potreb učencev in hodi po robu z drugačnimi metodami praktičnega pouka. Jan kljub vsem oviram učitelja in sošolcev dokaže, da zmore. S pomočjo ambiciozne svetovalne delavke Zarje počasi napreduje v šoli in se zbliža tudi z direktorjem podjetja, ki ga vzame pod svoje okrilje.

Film sta podprla tako Slovenski filmski center kot tudi Zavod Republike Slovenije za šolstvo.

Gre za nov film, ki bo v kinu od 12. oktobra dalje. Prvi odzivi gledalcev, predvsem učiteljev osnovnih in srednjih šol, ki so si film ogledali na testni projekciji, so bili enotni, da bi film Šepet metulja morali videti vsi. 

PROGRAM IZOBRAŽEVANJA:

8.00 – 8.30: prihod udeležencev in registracija

8.30 – 10.00: predavanje Klare Štravs

10.00 – 10.30: odmor

10.30 – 12.00: delavnica pod vodstvom Klare Štravs

12.00 – odhod do kinematografa Cineplexx Ljubljana Rudnik

12.45 – 15.00: ogled filma Šepet metulja

15.00 – 16.00: zaključek izobraževanja

POMEMBNO:

Kotizacija:

  • 40 € za člane DVDDS (s poravnanimi obveznostmi do društva)
  • 60 € ostali

Za brezplačno parkiranje je poskrbljeno na dvorišču Dijaškega doma Tabor na Kotnikovi ul. 4 v Ljubljani.
V Cineplexx Ljubljana Rudnik se lahko odpravite z lastnim prevozom (brezplačno parkirišče pri Supernovi) ali pa z javnim prevozom (LPP), ki ga organiziramo za vas. Prosimo, da izbiro ustrezno označite v prijavnici.

ROK PRIJAVE: 20. 10. 2023

PRIJAVA

Po zaključki izobraževanja prejmete potrdilo o udeležbi.

Vabljeni vsi, ki želite dobiti odgovore na vprašanja o avtizmu.