Ob izidu strokovnega priročnika DIJAŠKI DOMOVI, Priročnik za profesionalni razvoj vzgojiteljic in vzgojiteljev

Po dolgih 24 letih je naš strokovni prostor ponovno obogaten s priročnikom, ki je namenjen profesionalni rasti vzgojiteljic in vzgojiteljev dijaških domov v Sloveniji in zamejstvu. Zamisel za prenovo priročnika se je rodila pri mag. Nataši Erjavec, ki je združila somišljenike in skupaj smo se podali na pot prenove.

Društvo vzgojiteljev dijaških domov Slovenije je pri prenovi sodelovalo od samega začetka. Aktivno smo povezovali in vabili praktike ter člane k sodelovanju. V času globalne pandemije smo se združili s takratno svetovalko za dijaške domove Olgo Jazbinšek. Na študijski skupini ter skupnih izobraževanjih smo analizirali takrat še vedno aktualen priročnik, ki je bil izdan leta 1999, avtorice gospe Danice Starkel. Skupaj smo zbirali predloge za prenovo, s ciljem ustvariti priročnik, ki bi bil aktualen, ki bi odražal duh časa ter bil koristen tako strokovnjaku ki šele vstopa v svet dijaških domov, kot tudi tistim, ki so že izkušeni v tem okolju.

Na Zavodu za šolstvo Republike Slovenije se je pod vodstvom svetovalke za dijaške domove Maje Marc oblikovala razvojna skupina. Zahvaljujoč njenemu trudu smo uspešno združili in uredili vse predloge ter jih pripravili za izdajo. Ker smo želeli priročniku dati strokovno težo, smo pri prenovi vključili tudi akademsko stroko. Tako sta znanje z nami delila prof. Mija Marija Klemenčič iz PEF Ljubljana in Lovrenc Habe iz PEF Koper.

Zavedamo se, da bi priročnik lahko še dodatno izpopolnili in prilagodili, a kljub temu verjamemo, da predstavlja izjemno pomemben prispevek za našo stroko. Želimo si, da postane živo gradivo, ki ga bomo lahko nenehno izboljševali. Tako med drugim, v njem najdemo tudi predlog etičnega kodeksa, ki ga želimo še dodatno reflektirati in razvijati v praksi.

Vabimo vas, da delite svoje mnenje o priročniku in sodelujete v oblikovanju naslednje izdaje. Verjamemo, da bo naslednji priročnik iz našega področja izšel prej kot v naslednjih 20 letih. Vaša mnenja in izkušnje so ključna, zato vas vabimo, da jih delite preko spodnje povezave.

Mnenje o priročniku.

Skupaj gradimo boljše okolje za vzgojo in razvoj mladih v dijaških domovih.

Marina Ristić, Saša Jerman Šterk, mag. Nataša Erjavec